Sproščanje ob žarečem ognju po dolgem delovnem dnevu ali temnem zimskem večeru ima poseben čar. Če še vedno premišljujete ali je kamin nekaj kar paše v vaše domovanje, je skrajni čas, da pretehtate nekaj pomembnih dejstev. Morda bodo pripomogle k vaši odločitvi in boste imeli priložnost izkusiti to enkratno doživetje, ki kliče po romantičnem vzdušju.
V začetni fazi je najpogostejše vprašanje koliko prostora pravzaprav kamin zavzame?

To je odvisno od tega, kje je kamin postavljen. Na primer, če zavzema osrednji del hiše je to najbolj optimalna lokacija saj ima tako možnost segrevati celo hišo. Če pa je kamin na primer v levem kotu, bo toplota težko dosegla druge bolj oddaljene prostore, ne glede na njegovo moč. Če pogledamo še bolj tehnično, moč kamin se meri v kw, 1kw pa ogreje za 10m2 površine.
 

Veliko se omenja tudi o turbini za razpih zraka, ali je res potrebna ali je razvod toplega zraka možen tudi brez? 

Z različnimi vrstami kaminov je razvod zraka možen, vendar se je potrebno zavedati, da v primeru, kjer imamo manjši kamin, večjega razvoda v druge prostore ne moremo pričakovati. Medtem ko je to pri vseh toplozračnih kaminih ta skrb odveč.

Turbine ne potrebujemo tudi v primeru, da razvodi niso predolgi in so cevi za razvod toplega zraka izolirane. Vendar, če je teh razvodov veliko ali pa je razvod zraka razpeljan nižje od kamina ali spodnje etaže, je turbina nujna!
 
Velikokrat se ljudje sprašujejo zakaj je steklo pred kaminom kar nanekrat obarvano črno.

To lahko preprečimo, če se zavedamo pravih vzrokov. Eden od teh so premalo suha drva, kar smatramo tudi za največji vzrok črnih stekel. Drva bi se praviloma morala sušiti 2 do 3 leta in v tem času doseči vlažnost pod 15%. Naslednji vzrok je velk dimnika, če je le ta prenizek ali ne deluje dobro oziroma pravilno. Eden od izmed vzrokov je tudi dovod hladnega zraka v kurišče. Ko pričnemo s prižigom oziroma hočemo zakuriti kamin, mora biti dovod zraka sproščen. To pomeni, da je loputa odprta z razlogom, da lažje potegne dim iz kamina v dimnik in se v njem tako ne zadržujejo plini in dim v kurišču, ki se pri tem nabira na steklo. Paziti moramo tudi, da izpraznimo posodo za pepel in kurišče, da se zrak lahko neovirano dovaja v kurišč