Uporabne vrednosti tradicionalnega kamnina v vsakem domu ne gre zanikati pa vendar si takšnega ogrevanja vsakdo ne more privoščiti. Bodisi zaradi prostorskih ali drugih omejitev, ki preprečujejo, da bi ga postavili doma. V takih primerih predlagamo rešitev, ki je povečini več kot uspešna ter se obnese še boljše kot klasična oblika, imenuje se Bio kamin.

Njihovo delovanje je podobno značilnostim klasičnih kaminov pa vendar so te naprave veliko enostavnejše za uporabo in namestitev. Bio sodobni kamini so najbolj uspešna rešitev za problem nezmožnosti namestitve klasičnega dimniškega sistema.

V čem je razlika?

Alternativna oblika se od tradicionalnih kaminov razlikuje po sestavi in uporabi. Tako se pri bio kaminih uporablja posebno gorivo na osnovi alkohola in ne drva. Prednost tega je, da bio kamin tako ne proizvaja škodljivih produktov izgorevanja saj namesto dima oddaja vodno paro. To omogoča, da se tej napravi ni potrebno priključiti na sistem dimnikov in bo delovala tudi v majhnih prostorih. Navkljub pomanjkanju ustreznega prezračevanja in dimovodnega sistema. Bio kamine je mogoče vgraditi v pisarne ali stanovanja v bloku, saj zakonskih omejitev za njihovo uporabo ni. Na trgu je na voljo veliko modelov, katerega boste izbrali vi? https://sparkel.si/kategorija-izdelka/bio-kamini/

Vgrajeni bio-kamini

Prva možnost, ki najbolj spominja na tradicionalni kamin, je vgrajena različica. To ustvarja velike priložnosti za notranje oblikovanje, saj je bio kamin mogoče namestiti kjerkoli. Ne potrebuje povezave s prezračevalnim sistemom, zato ga je mogoče vgraditi na celo zelo neobičajna mesta. Omeniti velja, da imajo vgradni bioetanolski kamini pogosto večjo ogrevalno površino in tako oddajajo več toplote. Vendar obstajajo modeli, prilagojeni predvsem za dekorativno funkcijo, zato so na voljo v manjših konstrukcijah, ki jih je mogoče prilagoditi kateri koli steni. Prednost vgradnih kaminov iz bioetanola je, da zelo dobro posnemajo tradicionalni kamin. 

Prostostoječi bio-kamin

Mobilni bio-kamin, ki ga je mogoče prosto premikati, je zanimiva rešitev. Ne potrebuje nobenih obnovitvenih del kot v primeru vgradnih kaminov in jih je mogoče uporabiti kjerkoli. So odlična možnost za ljudi, ki želijo uživati v toplini domačega kamina, vendar pri tem ne želijo preveč posegati v gradnjo stavbe. Napravo samo postavite v kateri koli del hiše in jo po potrebi prestavite v drug kot. Zahvaljujoč temu bo ta različica prostostoječega bio kamina uporabna tudi med hladnejšimi večeri kot dodaten vir toplote v izbrani sobi. Prednost takšnih modelov je tudi njihov estetski izgled. Bio kamini so pogosto v obliki sodobnih skulptur in imajo strukturo, ki je zasnovana s posebno pozornostjo do vsake podrobnosti. Dobro se obnesejo tudi v pisarnah, delovnih mestih in apartmajih z omejenim prostorom.

Bio kamini s steklom ali brez njega?

Težava pri izbiri bio kamina je lahko le odločitev o različici s steklom ali brez njega. Ne smemo pozabiti, da v bioloških kaminih gori pravi ogenj, zato bo v nekaterih primerih steklo najvarnejša rešitev. Steklo ne vpliva na delovanje naprave, saj njena glavna vloga ni oddajanje toplote, temveč ustvarjanje razpoloženja. Bio kamini, vgrajeni s steklom so dobra rešitev, če imate doma ali otroke, ki bi se lahko opekli. Poleg tega, če nameravate kamin z bioetanolom uporabljati na prostem, bo ta različica bolj priročna, ker bo tako zaščitila plamen pred vetrom. Do kamina lahko kadarkoli dostopate, da dolivate ali prilagodite plamen. Poleg tega ni potrebno takoj očistiti stekla, vendar ne smete pozabiti na redno odstranjevati prahu iz kurišča. Bio kamini brez zasteklitve lahko v nekaterih primerih kažejo nekoliko boljše parametre ogrevanja, ker ima toplota boljši pretok. Vendar je bistvena razlika opazna le pri večjih bio-kaminih z velikim izgorevalnim območjem, zato vrednosti ogrevanja ne morejo biti merilo za izbiro modela.

Za katero možnost se boste odločili?